Login
Gratis Blauwdruk Pijnbestrijding

  • nek

    nek

Aanvraag Gratis E-book

Aanmelden

Vraag hier uw GRATIS E-Book aan.

Meest gelezen artikel

Wat zijn triggerpoints?

Geschreven door 
Beoordeel dit item
(11 stemmen)

Wat zijn triggerpoints?


bron: Michel Akkerman

Artsen die in pijnklinieken werkzaam zijn en die goed in staat zijn pijn lokaliseren en te behandelen, hebben vastgesteld dat in ongeveer 75% van alle gevallen triggerpoints de voornaamste reden zijn van het pijnprobleem. Triggerpoints zijn kleine contracties (samentrekkingen) in de spieren, in de volksmond ook wel spierknopen genoemd. Het voelt aan als een rijstkorrel of erwt die diep in de spier begraven ligt. Een triggerpoint is niet hetzelfde als spierkramp; daarvan spreek je pas als de totale spier zich hevig samentrekt.

Een triggerpoint verzwakt de spier en houdt hem gespannen, wat ervoor zorgt dat de aanhechtingen van de spier voortdurend onder spanning blijven staan. Dit veroorzaakt vaak symptomen in nabijgelegen gewrichten. In het omliggende gebied van een triggerpoint is de circulatie beperkt; de celstofwisseling ligt plat vanwege de ophoping van afvalstoffen en een gebrek aan zuurstof en voedingsstoffen. Zo kan een triggerpoint maanden- of zelfs jarenlang in stand gehouden worden, tenzij je dit patroon doorbreekt.

Triggerpoints kunnen de oorzaak zijn van pijn in het hoofd, nek en kaak, onderrug, het carpaletunnelsyndroom en vele soorten gewrichtspijn. Ze veroorzaken symptomen als oorpijn, duizeligheid, misselijkheid, maagzuur, hartritmestoornissen, tennisarm en pijn in de geslachtsdelen. Ze veroorzaken vaak pijnlijke en verstopte holtes. Ze hebben een aandeel in chronische vermoeidheid en verminderde weerstand tegen infecties. Triggerpoints kunnen verantwoordelijk zijn voor langdurige pijnklachten en invaliditeit waaruit geen verlossing mogelijk lijkt, waardoor ze depressiviteit kunnen veroorzaken.

Helaas is reguliere pijnbestrijding gebaseerd op de gedachte dat de oorzaak van pijn gezocht moet worden op de pijnlijke plek zelf. Triggerpoints leiden de pijn echter bijna altijd af naar een andere plek. Dit zet iedereen op het verkeerde spoor, inclusief de meeste doktoren en andere werkers in de gezondheidszorg.

Nog slechter dan routineus de pijnlijke plek te behandelen, is pijnmedicatie. Deze steeds duurder wordende methode, die bij veel artsen de voorkeur geniet, geeft je de illusie dat er iets goeds gebeurt terwijl hij in werkelijkheid slechts je probleem verbergt. Pijnmedicatie neemt immers de oorzaak niet weg.

De problemen die door triggerpoints veroorzaakt worden, zijn vaak verrassend eenvoudig te verhelpen. Je kunt het zelf doen als je maar over de juiste informatie beschikt. Dat is goed, want het wordt tijd dat je het recht op een pijnvrij bestaan in eigen hand neemt!Lees 42701 keer Laatst aangepast op donderdag, 16 januari 2014 19:25

1 Reactie

  • Reactielink Petra Schouten maandag, 08 april 2013 14:32 Geplaatst door Petra Schouten

    Reactie op: Ik heb je hulp nodig.
    Ik heb veel gehoord over triggerpoints, ik zou graag willen leren dit toe te passen bij mijn lage rugpijn en pijnlijke schouder. Er is veel te vinden op internet maar ik ben bang dat je zonder de juiste aanwijzingen misschien meer schade toebrengt dan goed doet. Ik heb al ruim 20 jaar met een grote regelmaat lage rugpijn en ik wil niet steeds pijnstillers slikken als er andere oplossingen zijn.
    Groet Petra

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Aanbiedingen