Login
Gratis Blauwdruk Pijnbestrijding

  • nek

    nek


Elke sport kent zijn specifieke blessures. Dit geldt ook voor golf.
Of je nu een beginner of een geoefende speler bent,  beide kunnen te maken krijgen met zowel acute als chronische blessures.

 
De spieren, pezen en gewrichten kunnen overbelast raken of geforceerd worden tijdens het sporten.
Je kunt denken aan klachten als  pijn of bewegingsbeperking in de onderrug, knieën, ellebogen, schouders of polsen. Met name de draaibeweging van het lichaam bij de backswing of het teveel strekken van de schouders in de doorzwaai veroorzaken blessures.
Dr. James Andrews: Jack Nicklaus had het bij het goede eind toen hij zei: “ Professionele golfers trainen hun conditie om golf te spelen; amateurs spelen golf om in conditie te blijven.” Dit verklaart ook waarom 62% van alle amateurs te maken krijgen met golf gerelateerde klachten zoals pijnlijke golfswing. De meeste klachten komen voort uit de golfswing. Voornamelijk vanwege een slechte conditie of slechte swing techniek en men geen adequate warming-up doet. Bij professionals is dit percentage hoger, zelfs 85% , maar deze blessures ontstaan voornamelijk omdat zij 300 tot 500 ballen per dag slaan.”
Hank Johnson: “Het klopt dat de meeste blessures bij amateurs komen door een verkeerde techniek, vaak omdat zij hun fysieke grenzen overschrijden. Je krijgt gemiddelde spelers die tour spelers gaan kopiëren en daardoor (a) gefrustreerd raken en (b) geblesseerd raken.”


Pijn Poli Nederland is gespecialiseerd in het behandelen van golfblessures. Binnen drie behandelingen verbetert je spel door bijvoorbeeld een krachtiger swing en door te werken aan een lagere handicap.

 
Vijf meest voorkomende oorzaken van blessures

• Slechte beweeglijkheid             
• Slechte biomechanica              
• Verkeerde clubs
• Overbelasting`                             `
• Slechte voeding
 

Er bestaat geen perfecte golfswing. Wel bestaat er een op jouw fysiek afgemeten ideale, efficiënte, golfswing. Een golfswing die je samen met  je golfprofessional ontwikkelt, volledig toegesneden  op jouw fysieke gestel.

 
Het gevaar is dat mensen andere golfers na proberen te doen. Omdat ieder lichaam anders is, zal ook iedereen een eigen ‘ideale’ golfswing hebben. Dit betekent meteen dat leeftijd niet relevant is. Iedereen kan op zijn / haar leeftijd leren een golfbal over een bepaalde afstand weg te slaan door een golfswing te ontwikkelen die bij hem of haar past.
 

De meest voorkomende  blessures:
  • Last van onderrug kan ontstaan of verergeren door de krachtige backswing- tourque-draai van de rug en ook door het overstrekken van de rug in de eindfase van de swing. Draag  eigen tas? Dan hierdoor een twee keer grotere kans op rugklachten, maar ook op blessures van schouder, nek en/of enkel
  • Elleboogblessure ontstaat vrijwel altijd als resultaat van een matige swingtechniek. Veel spelen en een voortschrijdende leeftijd bevorderen deze blessure.
  • Schouderblessures komen vaak voor en betreffen de lead arm. Het betreft meestal de spieren, pezen maar ook verergering van reeds bekende problemen zoals artrose en vooral cuff degeneratie.
  • Polsblessure betreft meestal de lead pols en vaak gaat het om overbelasting van de pezen, of impact blessures door slaan in de grond. Er kan zelfs een fractuur van de handwortelbeentjes ontstaan.

Veel  mindere mate voorkomende blessures:
  • Knie
  • Enkel
  • Heup
 
Preventie van blessures is van groot belang. De warming up levert bij golf, in tegenstelling tot de meeste andere sporten, wel degelijk voordeel op. Ook gezien de onnatuurlijke golf beweging is "warmdraaien" van de swingtechniek wel noodzakelijk. Dit vermindert de kans op blessures met 50%.   
Een goede voorbereiding en je niet haasten haasten zijn eveneens van groot belang. 
 

Pijnbestrijding:

Artsen die in pijnklinieken werkzaam zijn en die goed in staat zijn pijn te lokaliseren en te behandelen, hebben vastgesteld dat in ongeveer 75% van alle gevallen triggerpoints de voornaamste reden zijn van het pijnprobleem.
Triggerpoints zijn kleine contracties (samentrekkingen) in de spieren, in de volksmond ook wel spierknopen genoemd. Het voelt aan als een rijstkorrel of erwt die diep in de spier begraven ligt.
Een triggerpoint is niet hetzelfde als spierkramp; daarvan spreek je pas als de totale spier zich hevig samentrekt.
Een triggerpoint verzwakt de spier en houdt hem gespannen, wat ervoor zorgt dat de aanhechtingen van de spier voortdurend onder spanning blijven staan. Dit veroorzaakt vaak symptomen in nabijgelegen gewrichten.
In het omliggende gebied van een triggerpoint is de circulatie beperkt; de celstofwisseling ligt plat vanwege de ophoping van afvalstoffen en een gebrek aan zuurstof en voedingsstoffen.
Zo kan een triggerpoint maanden- of zelfs jarenlang in stand gehouden worden, tenzij je dit patroon doorbreekt.
Triggerpoints kunnen de oorzaak zijn van pijn in het hoofd, nek en kaak, onderrug, het carpaletunnelsyndroom en vele soorten gewrichtspijn.
Ze veroorzaken symptomen als oorpijn, duizeligheid, misselijkheid, maagzuur, hartritmestoornissen, tennisarm en pijn in de geslachtsdelen.
Ze veroorzaken vaak pijnlijke en verstopte holtes.
Ze hebben een aandeel in chronische vermoeidheid en verminderde weerstand tegen infecties.

Triggerpoints kunnen verantwoordelijk zijn voor langdurige pijnklachten en invaliditeit waaruit geen verlossing mogelijk lijkt, waardoor ze depressiviteit kunnen veroorzaken.
 


Toch een blessure opgelopen:

Helaas is reguliere pijnbestrijding gebaseerd op de gedachte dat de oorzaak van pijn gezocht moet worden op de pijnlijke plek zelf. Triggerpoints leiden de pijn echter bijna altijd af naar een andere plek. Dit zet iedereen op het verkeerde spoor, inclusief de meeste doctoren en andere werkers in de gezondheidszorg.
Nog slechter dan routineus de pijnlijke plek te behandelen, is pijnmedicatie. Deze steeds duurder wordende methode, die bij veel artsen de voorkeur geniet, geeft je de illusie dat er iets goeds gebeurt terwijl hij in werkelijkheid slechts je probleem verbergt.
Pijnmedicatie neemt immers de oorzaak niet weg.


Triggerpointbehandeling:

Triggerpointbehandeling richt zich op het structureel oplossen van knelpunten in de spieren, die soms zelfs pijn veroorzaken in andere gebieden (afgeleide pijn). Bij deze behandeling worden de spiergroepen van de nek, schouders, armen en handen, rug, benen en/of voeten behandeld. Afhankelijk van de klachten worden bepaalde zones meer of minder intensief behandeld en worden de aanwezige triggerpoints gericht gedeactiveerd.


Hoe ziet een triggerpointbehandeling er uit? 

Behandeling van 30 minuten om triggerpoints te deactiveren; verwarmde massagebank; warmte olie.


Werking van de behandeling:

Triggerpoints worden gedeactiveerd; dit stimuleert doorbloeding van de weefsels; voert afvalstoffen af; verbetert de spierfunctie; verbetert de stofwisseling van de spieren; ontspant je spieren.